کاربرد بازالت

کاربرد بازالت

آشنایی با کاربردهای بازالت


کاربرد بازالت

 این روزها استفاده از سنگ‌های طبیعی در صنایع مختلف به خصوص صنعت ساختمان‌سازی بسیار کاربرد دارد. هرچند استفاده از سنگ در ساخت و طراحی بناها و ساختمان‌ها از دیرباز تا کنون رواج داشته است به طوری که بناهای تاریخی عظیمی در سراسر جهان مشاهده می‌کنیم که در ساخت آن‌ها از سنگ استفاده شده است و این بناها همچنان بعد از گذشت صدها و شاید هزاران سال همچنان استوار و پابرجا هستند. در واقع افزایش عمر و بالابردن ایمنی و استحکام ساختمان یکی از دلایل اصلی استفاده از سنگ‌ها در ساختن بناها بوده است. این شیوه ساخت بناها تا به امروز دست به دست شده است به طوری که امروزه شاهد کاربرد بازالت، گرانیت، تراورتن و سایر سنگ‌های طبیعی در صنعت ساختمان‌سازی هستیم تا بناهایی با شکوه، ایمن و مدرن ساخته و خلق شود.

بازالت

مقاله پیشنهادی: سنگ گرانیت چیست؟

به کار گرفته می‌شود که هرکدام ویژگی‌ها و خصوصیات مخصوص به خود را دارند و با توجه به شرایط محیطی و اهداف احداث بنا، توسط سازندگان و طراحان مورد استفاده قرار می‌گیرند. از مهم‌ترین و پرکاربردترین سنگ‌های صنعت ساختمان‌سازی می‌توان به بازالت، گرانیت، تراورتن و … اشاره کرد. این روزها کاربرد بازالت در ساختمان‌سازی بیش از هر زمان دیگری است که دلیل اصلی آن خواص فیزیکی و شیمیایی منحصر به فرد آن و فراوانی آن در سطح کره زمین می‌باشد که باعث شده است بازالت به اولین انتخاب بسیاری از طراحان و سازندگان تبدیل شود. برای پی بردن به دلایل افزایش کاربرد بازالت در ساختمان‌سازی باید با خصوصیات و ویژگی‌های آن بیشتر آشنا شویم.

مقاله پیشنهادی: معایب سنگ بازالت

بازالت چیست؟

برای آشنایی بیشتر با سنگ بازالت در نما ساختمان باید گفت که بازالت یکی از فراوان‌ترین سنگ‌های موجود بر روی کره زمین و حتی سایر سیارات منظوه شمسی می‌باشد. به طوری که بیش از 80 درصد سطح دشت‌های سیاره ناهید از بازالت تشکیل شده است. در سیاره مریخ نیز شاهد این موضوع هستیم که درصد زیادی از سطح این سیاره توسط سنگ‌های بازالتی پوشیده شده است. بر روی کره ماه مناطق نیره رنگی وجود دارد که به آن دریاواره‌های ماه گفته می‌شود. این دریاواره‌های حاصل خروج مواد مذاب و گدازه‌های بازالتی هستند که در زیر سطح ماه در جریان بوده و در اثر برخورد شهاب‌سنگ‌ها با سطح ماه خارج شده‌اند. علاوه بر ظاهر ساختمان، سنگ بازالت در دکور داخلی خانه نیز کاربرد دارد.

با توضیحاتی که ارائه شد باید گفت که بازالت یک سنگ آذرین بیرونی است؛ به این معنی که در اثر خارج شدن گدازه‌های آتشفشانی از دهانه آتشفشان‌ها و سرد شدن بر روی سطح زمین ایجاد شده‌اند. گدازه‌های آتشفشانی که تشکیل سنگ‌های بازالتی می‌دهند، دارای 45 تا 52 درصد سیلیس هستند. این حجم از سیلیس در گدازه‌ها باعث می‌شود که گرانروی زیادی داشته باشند و به همین خاطر است که در برخی موارد شاهدیم که گدازه‌های بازالتی سطحی در حدود 20 کیلومتر را در بر می‌گیرند.

بازالت یک سنگ آذرین تیره رنگ، متراکم، قلیایی و دانه‌ریز است. از آنجایی که بازالت از مواد معدنی نظیر پیروکسن، پلاژیوکلاز فلدسپات، آمفیبول و مقداری اولیوین تشکیل شده است به همین خاطر به آن سنگ مافیک گفته می‌شود. سنگ‌های مافیک حاوی مواد معدنی به همراه مقادیر قابل توجهی از آهن و منیزیم هستند. اصطلاح مافیک برای کانی‌ها و سنگ‌هایی به کار می‌رود که از سیلیکات‌های آهن و منیزیم غنی هستند. از جمله این کانی‌ها می‌توان به اولیوین و پیروکسن اشاره کرد به همین خاطر سنگ‌هایی که در برگیرنده چنین کانی‌هایی باشند به سنگ‌های مافیک موسومند.

با توجه به فراوانی بازالت در کره زمین، شاهد کاربرد بازالت در بسیاری از صنایع، به خصوص ساختمان‌سازی هستیم که قطعا به دلیل مزیت‌هایی است که این نوع سنگ نسبت به سایر سنگ‌های ساختمانی موجود دارد. برخی از مزایای سنگ بازالت کف و نمای ساختمان به این شرح می‌باشد:

  • طول عمر بالا و دوام بسیار خوب در برابر تغییرات محیطی
  • قیمت مقرون به صرفه و اقتصادی
  • چسبندگی بسیار بالا به سایر مصالح ساختمانی
  • مقاومت بسیار بالا در مقابل حرارت (از الیاف آن به عنوان عایق حرارتی استفاده می‌شود)
  • غیر سمی و سازگار با محیط زیست
  • جاذب دی اکسید کربن هوا
  • مقاوم در برابر آب
  • مقاوم در برابر سایش و خوردگی

تمامی این مزایا، بازالت را به یکی از اصلی‌ترین انتخاب‌های سازندگان و طراحان ساختمان تبدیل کرده است که افزایش کاربرد بازالت در ساختمان‌سازی را قابل دفاع می‌کند.

Properties-and-characteristics-of-andesite-rock-photo
آشنایی با خصوصیات سنگ‌های آندزیت

آشنایی با کاربرد بازالت

اگر در صنعت ساختمان‌سازی فعالیت داشته باشید احتمالا با اصطلاح سنگ بازالت نما یا سنگ بازالت کف آشنا هستید. بیشترین کاربرد بازالت در صنعت ساختمان‌سازی می‌باشد اما کاربردهای دیگری نیز دارد که با آن‌های آشنا خواهیم شد:

پشم سنگ: یکی از کاربردهای سنگ بازالت در صنعت ساختمان‌سازی استفاده از آن به عنوان پشم سنگ است. پشم سنگ یک عایق صوتی و حرارتی است که از آن در ساخت بناها مورد استفاده قرار می‌گیرد تا میزان اتلاف انرژی در ساختمان به مقدار محسوسی کاهش پیدا کند. ماده اولیه پشم سنگ بازالت می‌باشد که 97% از آن را تشکیل داده است و مابقی شامل رزین و روغن‌های مورد نیاز برای فرم‌دهی الیاف می‌باشد. برای تولید پشم سنگ، بازالت تا دمای 1500 درجه دما گرفته و ذوب می‌شود و با روش‌های خاصی به الیاف در حد میکرون تبدیل می‌شود. محدوده تحمل دمایی پشم سنگ از 30 تا 750 درجه سانتیگراد می‌باشد که ضریب انتقال حرارت بسیار پایینی دارد و به همین دلیل نقش بسزایی در کاهش اتلاف انرژی در ساختمان‌ها دارد. پشم سنگ بی‌ضررترین عایق حرارتی است که در عین حال عایق صوتی بسیار خوبی است.

الیاف بازالت: کاربرد بازالت در صنعتی غیر از ساختمان‌سازی به صورت الیاف بازالتی می‌باشد. الیاف بازالتی عایق‌های حرارتی بسیار خوبی هستند. این الیاف ثبات شیمیایی بالایی دارند و غیر سمی و غیر قابل احتراق می‌باشند. توانایی ایزولاسیون حرارتی الیاف بازالت در حدود 3 برابر پنبه نسوز می‌باشد که به همین خاطر از این الیاف در صنایع ساخت کشتی و شناورهای دریایی استفاده می‌شود.  همین خصوصیات باعث شده است که الیاف بازالتی به جایگزین مناسب و مقرون به صرفه برای الیاف شیشه‌ای در صنایع کشتی‌سازی و ساخت شناورهای آبی تبدیل شوند. به همین خاطر بسیاری از کارفرمایان ترجیح می‌دهند برای ساخت شناورهای ارزان‌تر و فراهم کردن محیطی امن برای کارگران و کارکنان خود از الیاف بازالت استفاده کنند.

سنگ بازالت: از سنگ بازالت کف و نما که به صورت فرآوری شده تولید می‌شود در صنعت ساختمان‌سازی برای استفاده در نمای ساختمان‌ها و یا پوشاندن کف ساختمان و محوطه‌های باز استفاده می‌شود. سنگ بازالت نمای ماکو شیارخورده یکی از بهترین سنگ‌های بازالتی تولیدی در کشور است که از مقاومت بسیار بالایی در برابر سرما و یخبندان برخوردار است و به طور کلی در برابر تغییرات آب و هوایی و دمایی مختلف بسیار مقاوم می‌باشد از این رو برای استفاده در کلیه مناطق کشور با شرایط محیطی متفاوت بسیار مناسب خواهد بود. همچنین قابلیت چسبندگی بالای سنگ بازالت به ملات و سایر مصالح ساختمانی باعث شده است که گزینه بسیار مناسبی برای استفاده در طراحی نمای ساختمان‌ها باشد.

سنگ بازالت منشوری: یک نوع دیگر کاربرد بازالت سنگ‌های منشوری شکل آن است که تنها  در یک نقطه از کره زمین و در شهر سربیشه خراسان جنوبی در ایران یافت و استخراج می‌شود که این سنگ‌های به صورت منشورهای 7 وجهی به رنگ طلایی می‌باشند. در کشورهای اروپایی از این نوع سنگ برای ساخت میز و صندلی و مجسمه‌ها و وسایل تزئینی گران‌بها استفاده می‌کنند و در ژاپن از آن به عنوان میلگرد در طبقات فوقانی ساختمان با هدف سبک‌سازی سازه و افزایش مقاومت آن در برابر زلزله استفاده می‌کنند زیرا این میلگردهای بازالتی در حدود یک دهم میلگردهای فولادی وزن دارند و بسیار سبک هستند.

مقاله پیشنهادی: سنگ بازالت برای حیاط خانه

صنایع کشتی‌سازی و اتومبیل، صنایع ساخت تجهیزات ورزشی و صفحات کامپوزیتی سایر صنایعی هستند که بازالت به عنوان ماده اولیه در صنایع خود و به منظور تولید محصولات مختلف بهره می‌برند که نشان دهنده کاربرد وسیع فراوان‌ترین سنگ بر روی کره زمین می‌باشد.

کاربرد بازالت به عنوان ماده اولیه بسیار وسیع است و بسیاری از صنایع از این سنگ در تولید محصولات خود استفاده می‌کنند. اما بیشترین کاربرد بازالت در صنعت ساختمان‌سازی می‌باشد که با توجه به دوام و استحکام بالا در برابر عوامل و شرایط محیطی و دمایی مختلف و عمر طولانی و همچنین قیمت مقرون به صرفه و اقتصادی به انتخاب اول بسیاری از فعالان صنعت ساختمان‌سازی تبدیل شده است. عوامل موثر بر قیمت سنگ بازالت بسیارند اما مهم‌ترین آن نوع سنگ بازالت است است.  بیشترین کاربردهای سنگ بازالت در ساختمان‌سازی استفاده از آن به عنوان نمای ساختمان می‌باشد که ظاهری زیبا و مدرن به آن می‌بخشد. از آنجا که بازالت یک مقاومت حرارتی بسیار خوبی دارد، با توجه به بحران انرژی در جهان به عنوان یک عایق حرارتی کارآمد و مؤثر در ساختمان‌سازی به کار می‌رود تا میزان هدر رفت انرژی را به میزان قابل توجهی کاهش دهد.

دیدگاهی یافت نشد

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *